Časté dotazy

Mohu upravit svou objednávku ještě ten den ráno?

Každý den expedujeme přes tisíc jídel a na šest stovek svačinek, přesnídávek, a to na celkem šedesát míst s tím, že uzavírku objednávek máme v 8:30 hodin. Jedná se docela o „logistický oříšek“, a tak, když se v systému objeví objednávka, začínáme již tisknout dodací listy, připravovat svačinky, přesnídávky. Pokud po zadání objednávky potřebujete upravit počty, je lepší nám to dát ještě extra vědět. Náš systém nás na změnu sám neupozorní, a v tom shonu to tak lze snadno přehlédnout. Snažíme se vše kontrolovat, ale ne vždy se podaří všechny úpravy zachytit. Proto nám
krátká sms, e-mail či telefonát velmi pomůže a Vy budete mít jistotu, že dostanete opravdu to, co potřebujete.

Lze objednávat balíčky na výlety?

Ano, lze. Balíčky rádi připravíme. Potřebujeme je nahlásit ideálně tři pracovní dny předem. Časová rezerva je nezbytná pro to, abychom zvládli objednat čerstvé pečivo i například maso a z něj udělat řízky. Řízky pak musíme šokově zchladit, poté zabalit. K tomu přidat čerstvé ovoce či zeleninu, pitíčko atd. a vytvořit balíčky. Ty připravujeme z čerstvých surovin, proto nemáme nic navíc skladem a
vše objednáváme.

Jídlo v jídelním lístku mi nevyhovuje, lze objednat dietu pro všechny?

Občas se nám stává, že nechcete jídlo v jídelním lístku a raději objednáváte jídlo určené pro bezlepkovou či bezlaktózovou dietu. Namísto čtyřiceti diet nám ten den vyskočí v systému sedmdesát porcí dietního jídla a my Vám bohužel nejsme schopni vyhovět, jelikož nemáme suroviny. Jsme totiž připraveni na obvyklých 40 porcí a Vy jste zklamaní. Tomuto lze předejít, pokud nám dáte vědět tři pracovní dny předem, abychom zvládli objednat včas dostatek surovin a připravit více diet. Jinak nás to moc mrzí, ale vyhovět nemůžeme.

Proč jsou zase luštěniny nebo sladké jídlo?

Jako zařízení školního stravování se musíme řídit spotřebním košem, jenž nám určuje, ze kterých surovin máme vařit. A to jak minimální, tak i maximální hranici. Z daného důvodu nemůže být například každý den maso. Menu musí obsahovat luštěniny, občas kuskus, bulgur či jiné potraviny. Nejde o
naše rozhodnutí. Jsme kontrolováni inspekcí, zda spotřební koš dodržujeme, a to jak z hlediska nákupu surovin, tak dokladováním jídelních lístků. Také nás mrzí, pokud se s jídlem nešetří. Pokud dětem některé úpravy surovin nechutnají, snažíme se maximálně komunikovat a způsoby úprav měnit.

Dneska je moc levné jídlo, rodiče si platí víc…

Ano, někdy se setkáváme i s takovými reakcemi. Občas zařadíme pro školky krupičkovou kaši k obědu nebo brambory pečené ve slupce s pažitkovým tvarohem a mlékem pro všechny a dostáváme zpětnou vazbu, že jídlo sice bylo dobré, ale za peníze, co rodiče platí, bylo moc levné. Zařazování těchto
jídel má dva důvody. Prvním je spotřební koš, který zahrnuje i mléčné výrobky a bezmasá jídla. Druhý důvod je ekonomický, kdy levnější jídlo kompenzuje dražší. Za ceny, jež rodiče hradí, svíčkovou na smetaně či jakékoli jídlo z hovězího masa neuvaříte.
Totéž se dá říct o rybách, zvěřině, jehněčím atd. I tady jsme hlídaní pravidly a kontrolám
dokládáme, že jsme peníze na suroviny utratili. Nemůžeme utratit méně a zbytek si
nechat. Když utratíme více, jde to z peněz určených na mzdy či energie. Tudíž se každý
měsíc snažíme jídla v nabídce sestavovat tak, aby v průměru odpovídaly hodnotě peněz
hrazených na suroviny.

Jak zacházet s termoporty, gastronádobami, gastroodpadem?

Všem našim zákazníkům dodáváme stravu v našich termoportech, gastronádobách. Pro toho, kdo nemá možnost, provádíme i likvidaci zbytků, mytí nádobí. Občas se nám stává, že zbytky dá zákazník do termoportů a i topné těleso je ponořeno ve zbytcích. Termoporty s topnými tělesy jsou extrémně drahé a tímto zacházením se jim zkracuje životnost. Proto Vás žádáme o slušné zacházení a prosíme, nelijte zbytky na topná tělesa. On i poškrábaný termoport se hůře udržuje a ve škrábancích se snadněji usazují bakterie. Likvidaci zbytků zpoplatňujeme, jelikož i my sami ji hradíme. Navíc musíme zajišťovat lidské zdroje a přístrojové vybavení na manipulaci, mytí. Vyšší provozní náklady nás pak nutí upravovat ceny, což činíme velmi neradi.